top of page
Vyhledat
  • Ester&Klára

Jak to tady vlastně funguje

Downe House se v mnoha ohledech liší od klasické české školy. Vlastně by se dalo říct, že je úplným opakem nám známých škol. A protože jsme tady strávily již téměř 2 měsíce a o škole víme už trochu víc než to, že je to soukromá internátní dívčí škola, pokusíme se vám přiblížit, jak tady akademický život probíhá.


Downe House je tedy internátní škola pro dívky ve věku 11 - 18 let (Year 7 - Year 13). Ročníky jsou rozděleny do tří oddělení: Lower School (11-13 let), Upper School (13-16) a Sixth Form (16-18 let). My studujeme v nižším ze dvou ročníků Sixth Form - Lower Sixth. V těchto posledních dvou letech se dívky věnují přípravám na zkoušky A-Level, což jsou zkoušky, které jsou o malinko těžším ekvivalentem naší maturity. Výsledky těchto zkoušek jsou velmi důležité, protože podle nich potom univerzity rozhodují, jestli studenta přijmou nebo ne, přičemž požadavky na výsledky mohou být velmi vysoké.


A-Levels upřednostňují hloubku znalostí a schopnost jejich aplikace před počtem předmětů. Studenti (v našem případě studentky) se věnují 3 až 4 předmětům, které si sami zvolí. Na výběr je například Textiles, History, History of Art, různé cizí jazyky včetně čínštiny, English Literature, Maths, vaření, Biology, Design Technology, Physics, Drama, Music, Art, Chemistry apod. Každého předmětu máme 8 hodin týdně (většinou 4 dvouhodinovky, které trvají 80 minut) a na každý předmět máme 2 učitele, a i když má každý svou výkladovou linku, umožňuje to dva různé náhledy na jeden předmět, což je skvělé.

Hodiny jsou většinou hodně zaměřené na to, co bude v oné finální zkoušce. Na každé hodině učitel zadá 'prep', což je příprava na hodinu (u nás tomu říkáme domácí úkol), na který máme většinou týden. Prep může být cokoli od psaní eseje přes poslouchání podcastu, zaplňování skicáku, různé formy analýzy, až po oblíbené pracovní listy. Učitel potom tuto práci ohodnotí a napíše doporučení, abychom věděli co a jak můžeme vylepšit. Známky tu dostáváme, ale jsou pouze orientační - nemají žádný vliv na konečnou známku.


V našem ročníku máme také 2 hodiny HERS (Higher Education Research Skills), což je takový přípravný kurz na univerzitu. Měly jsme například přednášku o tom, jak si dělat kvalitní zápisky, jak si připravit dobrou prezentaci, jak správně citovat či kriticky přemýšlet.


První měsíc a půl (první half term) jsou také dvakrát týdně povinné tzv. study sessions, což je čas na dělání prepu či jiných samostatných studijních činností. Je na to vyhrazená jedna místnost, kam holky přijdou a hodinu a půl studují pod dohledem některé z housmistresses (paní/slečny, které se o studentky na Downe House starají).


Takhle tedy vypadá studijní život tady. Dalo by se toho napsat monohem více, tohle je jen takové shrnutí. Takže pokud byste vás zajímalo něco více, neváhejte nám napsat!




26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page